Beijnho de coco

Ikväll har jag bakat  Brasilianskt godis gjord på söt kondenserad mjölk, riktigt popuär i sitt hemland och av dem som känner till den.
Testa att göra skapligt enkelt bara du rör i grytan hela tiden.
 
Måste tillägga att dem är supergoda!!!
 
Du behöver till ca 40st:
 
1 brk sötad kondenserad mölk, 397gram
1 msk smör

½ dl riven kokos
+ kokos att rulla i
 
Karamellfärg om du vill färga kokosen du rullar beijnhos i.
 
Värm mjölk och smör på medelhög värme rör hela tiden, efter ca 5minuter ha i ½dl kokos, fortsätta röra, efter ytterligare ca 5minuter har du en karamellliknande smet, så sammanlagt rör du ca 10min.

Häll upp i en djup tallrik och ställ svalt under tiden den svalnar.

Häll upp kokos i en djuptallrik och häll på färg om du önskar blanda väl. Låt torka.
När smeten har svalnat så ska du rulla små kulor med dina händer som du smörjt in med smör eller olja.

Rulla sedan i kokos och lägg i små formar.
 
 

Goda saffrans bullar med mandelmassa och apelsin fyllning

Idag har jag och barnen bakat.
Barnen bakade mest dem ville bestämma och det syns på formen på bullarna som trots det blev fina och väldigt goda.
Vi gjorde två små längder och ca 40 bullar.
 
Till ca 60 bullar behöver du:
 
150gram smör
5dl mjölk
1pkt jäst
2pkt saffran
2dl strösocker
15dl vetemjöl
 
fyllning:
 
200gram mandelmassa
100gram smör
skal av 1 apelsin
 
1ägg och pärsocker/mandelspån/hackade hasselnötskärnor till pensling och garnering
Välj vilket du tycker bäst om till ägget,
vi hackade hasselnötskärnor och strödde på det penslade ägget super gott!
 
Smält smör och häll i mjölken värm till 37grader, smula jäst i en degbunke och häll i lite av smör-mjölk blandingen i taget så jästen löser upp sig. Bland i socker, salt och saffran. Blanda noga och häll till sist i vetemjölet, spara lite till utbakningen sedan.
Knåda noga med maskin eller för hand.
Lås jäsa 40minuter.
Under tiden gör du fyllningen,du river mandelmassan och saklet av en apelsin, blanda i hop detta med smöret. Låt det stå framme nu tills degen jäst klart.
Dela up degen i tre delar. Kavla ut till rektanglar som du brer på fyllning, rulla ihop och dela i 1,5cm skivor som du lägger i bullformar eller på smörpapper.
Låt jäsa 30min.
Pensla på ägget och strö över hasselnötskärnor eller vad du nu har valt.
In i ugnen på 220grader eller lite lägre vid varmluft ca 9minuter tills dem fått fin jämnfärg.
Klart att äta eller frysa in!
 
 

Fredagsmys

Imorgon blir det fredagsmys.
Mannen ska få en skål med lakrits som är aldeles färsk från Gotte-Lisa i Malmö.
Det är skillnad på färsk lakrits och gammal kan jag lova.
 
Till barnen och mig blir det chips och dip.
Undrar vad vi ska äta till middag någon som har förslag?