Marknadsnougat

Sugen på något gott eller vill du bara baka lite?
Den här marknadsnougaten är god och enkel att göra.
Funkar även som julgodis tycker jag.
Nu har jag ett stort fat i kylen av dessa, undrar vad jag ska göra av all marknadsnougat?
 
Blanda i en gryta:
125g margarin
5 3/4 dl strösocker
1 3/4 dl vatten

Låt koka ihop i några minuter.

Sikta ihop:
6½ dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao

Blanda ihop allting och rör tills smeten blir jämn. Häll ut på ett bakplåtspapper. När det stelnat något så skär i kuber. Förvara svalt.
 
 
 
 

Klassiska scones

Vad sägs om scones och thé såhär på torsdagskvällen?
Surfade runt lite och hittade ett gott klassiskt recept.
Efter en lång dag på jobbet så är det skönt att koppla bort hjärnan
och baka något gott som man kan njuta av, och thé är den perfekta kvällsdrycken enligt mig!
 

Receptet är för 4 personer.

Du behöver:

  • 3 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
Gör såhär:

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!

 

Äpple chips

Fick inspiration i  i en av grupperna jag är med av en tjej som har en fin blogg. Gjorde äpplechips , sugen som bara den men man får vänta ett par timmar innan dem har torkat i maskinen. Använde mig av en osthyvel när jag hyvlade äpplena tunt, behöll skalen och tog bort kärnhusen med hjälp av en sån grej som är till för det. Dem blir jättegoda och man kan äta dem som dem är eller ha till muslin, eller bara vad du vill själv!

Vi använder oss av en frukt-ört och svamp tork från OBH-Nordica.
 Dem är toppen bra och vi har torkat en hel del örter som vi har odlat fram själva på landet och på våran balkong. Ångrar att jag inte torkade jordgobbar och blåbär i somras.Man kan även torka kött, det medföljer en liten kokbok för torkning för förslag vad man kan göra och olika torktider om man ha idé torka.

 

8 äpplen
6 dl vatten
3 krm salt
1  färskpressad citron, saften ur den

Ta bort kärnhusen från äpplena och hyvla med en osthyvel. Lägg dem allt eftersom i en skål där du blandat vatten, salt och citron. Häll upp i ett durkslag och sedan på en kökshandduk för att få bort allt vatten. Lägg dem på gallret i torkmaskinen och sätt sedan på den när du är klar.

 
  • Man kan välja att använda sig av ugnen gör då på 80grader ha ugnsluckan lite på glänt med hjälp av en träsked och byt plats på plåtarna några gånger. Lägg ut äpplena på bakplåtspapper på plåtar, lägg dem inte på varann. Hela torktiden i ugnen för äpplena är ca 4½timmar så skifta några gånger beroende på hur många plåtar du har.
  • Använder du dig av en frukt-ört och svamp tork som vi gjorde så lägg ut dem på alla galler och sätt sedan på maskinen det tar ca 4timmar