Knäckig blåbärspaj

God och knäckig blåbärspaj som vi serverade med vispad grädde till stora dotterns familje kalas i förra veckan. Den var jättegod och passade bra eftersom alla inte tycker om chokladtårta som vi även hade gjort.

Till en stor form behöver du:

ca 700 gram blåbär

2msk potatismjöl

Knäckskal:

150 gram smör

½ dl sirap

2dl strösocker

3dl havregryn

1½ dl vetemjöl

Gör såhär:

Smält smöret i en större kastrull, blanda i sirap och strösockret.

Blanda havregryn och vetemjöl och rör sedan ner i kastrullen.

Smöra en stor form och häll i blåbären, pudra över potatismjölet.

Klicka över knäcksmeten över blåbären och sedan in i ugnen tills knäckskalet fått en gyllenbrun färg.

Servera med glass eller vispad grädde.

 

 

 

 

Österikisk glöggkaka

 
PÅ julafton gjorde jag en österikisk glöggkaka, perfekt kaka att göra nu om man har en massa choklad och glögg över efter julhelgen.
Kakan smakade gott och var saftig.
Rekomenderar er att göra om ni ska få fikabesök.
 
100gram smör
1½ dl strösocker
2dl vetemjöl
1msk bakpulver
1msk kanel
2dl glögg
50 gram riven mörk choklad
 
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa det rumsvarma smöret med sockret till en fluffig smet, blanda i ägen ett i taget.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och kanel tillsamans och vispa sedan ner i smeten.
  • Vänd ner glögg och riven mörkchoklad.
  • Smöra och bröa en ca 1½ liters form, jag tog en med avtagbara former.
  • Grädda i nedersta falsen i ugnen ca 40 minuter.
  • Servera med vispad grädde!ö
 
 

Coca-colakola

Coca-colakola med surt strössel på.
Har gjort jättegod coca-colakola som nästan är slut nu, den var relativt lätt att göra, gör bara så som det står i receptet.

I veckan ska jag göra en omgång till för att bjuda på till julafton.

 

• Coca-colakola

• 1 1/2 dl vispgrädde
• 1 dl vit sirap
• 2 dl strösocker
• 1 1/2 dl coca-cola
  • 3 tsk råsocker .
  • 1 tsk citronsyra
Låt vispgrädde, vitsirap, strösocker och coca-cola koka i en tjockbottnad kastrull ca 30-45 minter, jag gjorde kulprovet när den började kännas seg och tjock när jag rörde runt emellanåt och då var den helt perfekt
Häll upp smeten på ett bakpapper och jämna ut den med en träslev eller liknande.
Blanda ihop råsocker och citronsyra och strö över.
Låt svalna och klipp sedan i önskad storlek på bitar.