Blåärsbiskvier

Bakade lite biskvier idag, både blåbärsbiskvier för första gången receptet kommer nedan och chokladbiskvier, receptet på chokladbiskvierna finns här.
 
Båda blev jättegoda, men barnen föredrog chokladbiskvierna.
På bilderna är det blåbärsbiskvierna som är doppade i vit choklad och chokladbiskvierna doppade i mörk 70 % choklad.
 
Blåärsbiskvier
 
Botten:

100 g mandelmjöl
1 1/2 dl strösocker
1-2 äggvitor
 
Blåbärssmörkräm:
 
1 dl blåbär, om tinade häll bort en stor del av vätskan
250 gram rumstempererat osaltat smör
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl florsocker
1,5 tsk färsk citronsaft
 
300 gram vit choklad
 
Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
  Häll mandelmjöl och socker i en skål. Vispa upp äggvitorna med en gaffel lite lätt.
  Börja med halva mängden äggvita. Rör samman med mandelmjölet. Tillsätt resterande vita, lite i taget, tills du fått en spritsvänlig konsistens. Tänk på att den inte ska vara för lös, utan det ska ganska precis gå att spritsa den.
  Fyll en spritspåse med smeten. Spritsa ut rundlar på bakplåtspapper, lika stora som 5 kronor eller mindre. Blöt fingret lite lätt och tryck ner varje botten lite lätt.
  Grädda i ca 8 minuter tills kanterna precis börjat få lite färg. Låt svalna på plåten.

 2. Blanda alla ingredienserna till smörkrämen, dela smöret i kuben , använd en elvisp för att vispa ihop den riktigt ordentligt.
 
3. Bred på smörkrämen på de kalla mandelbottnarna ta från sidorna och inåt så det blir lite toppigt, ställ därefter in dem i kylskåpet medan du smälter chokladen.
 
4. Hacka chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad eller i microvågsugnen. Doppa biskvierna i den smälta chokladen så att all smörkräm är täckt.
 
Ställ in i kylen eller frys in!
 

Blåbärskaka

Godaste blåbärskakan i stan, även god att ha rödavinbär istället!
Utmärkt att frysa in, eller ät allt direkt.
 
4 ägg
6 dl mjöl
6 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
200 g smält smör
4 dl blåbär
flordocker till garnering

Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Äggen och sockret ska vispas pösigt. Rör ner resten av ingredienserna (mjölet, vaniljsockret, bakpulvret och det smälta smöret). Häll över smeten i långpannan och strö sedan över ca 4 dl blåbär över kakan.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 30-35 min.
Skär upp när kakan fått svalna, man kan frysa in om man inte ska äta allt. Strö över lite florsocker som garnering vid servering.
 

Brownies black and white

Goda och sega Brownies black and white idag. Skulle ha gjort något helt annat men eftersom jag köpte fel choklad så körde jag hälften vit choklad och hälften mörk.
Gjorde dessa i en stor form och det blir massor.
 
 
 Brownies black and white

Tid: 40 minuter


Du behöver:

125 g smör

100 g vit choklad

100 g mörk choklad

4 ägg

2 dl socker

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

½ dl ljussirap


Gör så här:

 Värm ugnen till 175°.

 Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker och blanda ner mjöl, blandat med bakpulver. Rör ner den smälta chokladsmeten i äggblandningen.

Häll i liten långpanna eller stor gratängform och grädda cirka 20 minuter.

Låt svalna innan du skär upp i önskade bitar.

Pudra med florsocker och servera eller förvara i burk i kylen.