Små rosa maränger

Igår gjorde jag 80 st små rosa maränger till barnkalaset i maj.
Blandade i rosa pastafärg från panduro.
Spritsade med liten tyll så dom fick fin form. 

80 st små 

6 äggvitor 
4 dl strösocker 
1 tsk citronsaft 
1 krm pastafärg 

Smörj bunken med ättika.  Blanda i 2/3 av strösockret med äggvitorna, pastafärgen och citronsaften vispa på halvfart till vitt skum blanda sedan i resten av strösockret och vispa snabbare till hårt skum så du kan hålla bunken upp o ner utan det rinner ut.

Spritsa ut på bakplåtspapper ej för nära så dom flyter ihop.
Kör på 125 grader i ugnen 45 minuter tills dom blir torra o spröda. Låt gärna stå över natten framme innan du packar ihop.



Sega chokladmaränger

Det närmar sig 4 års kalas och jag hade planerat att inte baka något utan köpa färdigt i affären för barn bryr sig ändå inte... Men det blev inte så jag bakar ändå och det kanske beror på att det är så roligt!

Gjorde ett stort gäng sega chokladmaränger som blev jättegoda. Vill man ha dom torra och spröda så ökar man tiden i ugnen.
Viktigt att inte blanda i chokladen i marängen och röra runt då blir smeten brun utan chokladen ska ringla i och sedan tar man lite choklad med marängen. Vill man ha ytterligare choklad så ringla smält choklad på innan servering, för min del som är chokladälskare så räcker det gott såhär.
Kan tillägga att jag dubblade receptet nedan samt använde äggvita från kronägg på flaska jättesmidigt.

Du får ut nio maränger på detta recept, dubbla gärna :

100 gram choklad 
3 äggvitor 
1 1/2 dl strösocker 

Gör såhär :

Smält chokladen över ett vattenbad och ställ åt sidan.
Smörj en bunke med ättika.
Knäck i äggvitor och 2/3 av strösocker vispa på halvfart till vitt, blanda i resten av strösockret och vispa snabbare till hårt skum. Du ska kunna hålla bunken över huvudet upponed utan att det rinner ut.
Häll i chokladen ringlandes, blanda inte. 
Lägg upp på bakplåtspapper med två skedar till hjälp ta med choklad på varje maräng.
In i ugnen på 125 grader 1 timme för sega och 1 1/2 timme för torra spröda.
Ta ut och låt stå framme. Lägg sedan i burk. 

Kolamums

Idag bakade vi kolamums som blev jättegoda. Barnen gick och lämnade till grannarna så dom kunde få äta till fikat.

Jag tog o la smeten i två fyrkantiga formar. Du kan använda dig av en modell större också om du vill ca 20*30 cm.

Till botten behöver du :

150 gram smält smör
4 dl vetemjöl 
2 ägg
2 dl strösocker 
3 msk kakao 
2 tsk bakpulver 
1 1/2 dl mjölk 
1 dl farinsocker 
2 tsk vanillinsocker 

Till glasyren behövs:

125 gram smält smör 
0,75 dl vispgrädde 
0,75 dl ljussirap 
1 1/2 dl strösocker 
1 tsk kakao 

Gör botten såhär :

Smält smöret, vispa socker o ägg pösigt. Blanda alla torra ingredienserna noga o blanda i äggsmeten. Blanda i hälften av mjölken o vispa noga, ta i resten av mjölken, blanda i smöret o vispa noga.
Häll i en form med bakplåtspapper som du vikt upp kanterna på in i ugnen 20-25 min på 175 grader. 

Gör glasyren såhär:

Smält smöret och blanda i övriga ingredienser koka upp under omrörning och låt sedan småkoka 20 minuter rör om då och då.

Bred glasyren på den svalnade botten och strö över kokos. Låt svalna och dela sedan i bitar.