Våfflor

I förra veckan blev det våfflor till middag.
Gott och enkelt, man kan variera vad man kan äta till i det oändliga.
Fast jag föredrar att äta dom med grädde och sylt, barnen vill ha nutella till.
 
10 st

 

150 gram smör

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

2 ägg

5 dl mjölk, 3%

½ tsk vanillinsocker.

Smält smöret och åt det svalna.

Blanda mjöl, bakpulver, salt och lite vanillinsocker i en skål.

Blanda smöret och mjölblandningen, häll i hälften av mjölken och blanda noga, häll sedan i resten av mjölken.

Blanda i äggen ett i taget. Vispa smeten noga.

Värm ett våffeljärn och grädda, glöm inte att smöra våffeljärnet.

Servera med grädde & sylt, nutella, glass eller olika röror som tonfisk eller kyckling mm.

 

 

 

 

En kopp med solljus och D-vitamin

Köpte friggs solljus The i veckan som innehåller D-vitamin. Jättegott och nyttigt. Hoppas att jag ska bli lite piggare o öka mitt immunförsvar. D-vitamin tas upp naturligt av kroppen när vi är ute i solen så denna mörka årstid kan ett extra tillskott vara bra.

Mini saffransemlor

Bakade Roys semlor idag, gjorde dom i mini format och med saffran smak. Blev jätte goda!
Jag la till saffran och rom i receptet och det passade fint till tycker jag. Man kan givetvis utesluta saffran och rom då blir det vanliga minisemlor och det är också gott.
 
40 st minisemlor
 

Semlor – ca 14 st eller 1 stor semle bulle och 20 stycken mini

Vetedeg

 Fördeg:

200 g mjölk (2 dl)

260 g vetemjöl (4 dl)

25 g jäst

2pkt saffran

3 msk rom

Bland saffran och rom och låt stå ca 30 min.

Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl, jäst och saffranet (som du blandat med romen och låtit stå en stund) och kör det i en matberedare på mellan fart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.

3 dl vetemjöl

1 st ägg

½ tsk salt

1 tsk kardemumma

80 g smör

1 dl strösocker 

Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och fin. Dela degen på 14 lika stora bitar cirka 60 g/st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,30 – 2 timmar. Grädda mitt i ugnen på 250 grader in, sänk direkt till 200 grader och grädda i ca 8 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.

Fyllning:
 
100 gram mandelmassa
7dl vispgrädde
vaniljsocker eller bourbon vanilj madagaskar.
 
Skär av locket från bullarna och ta ut lite av innanmätet.
Riv ca 100 gram mandelmassa, blanda med några matskedar vispad grädde och lite från
innanmätet av bullarna.
Lägg på resten av grädden eller spritsa på.