Saffransbullar

Goda bullar som bakas med rumstempererade kylvaror.

Blanda ut saffranet med socker och sedan cointreau för mera smak.

  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 5 dl mjölk rumstempererad
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 påsar saffran
  • 1-2 msk cointreau
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 13-14 dl vetemjöl  

Fyllning:

  • 200 g rumstempererat smör
  • 250 gram mandelmassa

pensling & garnering:

  • 1 ägg
  • mandelflarn
Smula i jästen i en bunke, häll i en skätt rumstempererad mjölk och rör ut till degvätska, häll i resten av mjölken, smöret som du delat i kuber, salt och ägg. Blanda ut saffranspåsarna med 1msk socker och rör i 1-2 msk cointreau, blanda sedan i det i degen. Häll i 12 dl mjöl och blanda noga med händer eller bakmaskin, blanda i lite till mjöl om det behövs så att degen blir blank och fast.
Låt jäsa under bakduk ca 1tim.
Under tiden förbereder du fyllningen, blanda 200gram rumstempererat smör med 250 gram riven mandelmassa.
Dela degen i två delar och arbeta ut den på ett lätt mjölat bakbord, kavla ut till en stor avlång massa som  är ca 1cm tjock, bred på hälften av fyllningen och vik sedan ihop den om du vill göra saffransknutar eller rulla ihop om du vill göra saffransbullar. Skär ca 2cm tjocka skivor, knutarna gör du ett jack i nästan ända upp sedan knutar du ihop och lägger i bullformar  bullarna delar du och lägger i bakplåtspapper. Fortsätt likadant med deg nummer två.
Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
 
Pensla med ägg och strö över mandelflarn.
In i ugnen på varmluft 180 grader, vanlig ugn 200 grader ca 10 minuter tills dom fått en fin färg.