Kålpudding i lergrytan
Idag blev jag sugen på kålpudding, gjorde en i lergrytan och den är supergod.
Första gången som jag lyckas och jag experimenterade lite och använde mig av lergryta för att inte få köttet så torrt och lite andra ingredienserna mot innan som keso.
Det blir flera matlådor och räcker också till svärmor. Ska bli roligt att höra vad hon tycker för det här receptet lär hon inte smakat innan.
800 g vitkål
2msk ljus sirap
Ca 500g blandfärs
1 dl grädde
1 ägg
2dl keso, avrunnen
1 msk lökpulver
1 tsk örtsalt
1 krm vitpeppar
1 tsk svartpeppar
2 msk oxfond
Såsen:
spad från kålpuddingen
2 dl grädde eller cremefraiche
soja, salt och peppar, köttfond
2msk maizena
Sätt ugnen på 200 grader.
Sätt ugnen på 200 grader.
Eller om du använder dig av lergryta sätt in grytan i kall ugn och sätt på graderna sedan.
Sista 10 minuterna kan du ta av locket för mera färg och frasighet på kålen.
Blanda ihop köttfärs, grädde, ägg, kryddor, keso och fonden direkt i formen/ lergrytan.
Stek den strimlade vitkålen och tillsätt ljus sirap på slutet.
Kålen ska vara mjuk och ha en fin färg.
Ta hälften av kålen och blanda i formen/ lergrytan med köttfärsblandningen.
Forma till blandingen av kål och köttfärsen. Häll över resten av kålen.
Grädda i 200grader ca 45minuter.
Ta skyn från puddingen och blanda med grädde eller creme fraiche, vispa upp till kokande i en kastrull och tillsätt kryddorna samt maizena.
Servera till kokpotatis och en godsallad och lite lingonsylt!

Fortsätt sa maggen