Pulled pork
Alexandra Zazzis recept som maken har gjort om lite...
Samt gjorde eget pitabröd till.
Pulled pork South Carolina style
- 2 kg fläskkarrè i bit
Rub
- 1 msk salt
- 0,5 msk grovt malen svartpeppar
- 1 msk mörkt moscovado socker eller brun farin
- 0,5 msk rörsocker
- 1 msk spiskummin, malen
- 1 msk chilipulver
- 1-2 tsk cayennepeppar
- 2 msk paprika pulver
Att servera till:
BBQ sås
- 1 dl passerade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk farinsocker
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 1 tsk spiskummin
- 1 msk chilipulver
- 1 chili, spansk peppar eller liknande, styrka efter smak, finhackas
- 0,5 tsk sellerifrön, krossas
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 msk matolja
- 1 msk mörk sirap eller lönnsirap
- 2 tsk liquid smoke essens, vi använde texas longhorns egna
Gör gärna så här:
Tag ut köttet att tempereras i rumstemperatur 1 timme innan du börjar.
Rub
Blanda samman kryddorna och gnid in i köttet.
I rökgrill eller liknande
Lägg in köttet och tillaga 6-8 timmar på 80 grader, servera med såsen, coleslaw och brödet.
I vanlig ugn, lite pyssligare men värt mödan
Gör dubbelt av BBQ såsen, ge de kryddade köttet lite lätt stekyta i panna med lite matolja.
Lägg in i en tjock emaljgryta med lock, häll över en sats av BBQ såsen och ställ in ugn med lock i 10 timmar på 90 grader, kontrollera efter några timmar och pensla runt köttsafterna och såsen. Vill du låta den gå över natten sänk värmen till 70 grader och häll på 2 dl vatten, sätt på tätt slutande lock så sköter den sig själv.
Sås
Rosta alla de torra kryddorna i en panna några minuter, rör i matolja och tomatpuré och värm ytterligare några minuter.
Rör i resten av ingredienserna och låt sjuda 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev. socker. Vi åt med egengjorda pitabröd och grönsaker till.
