Pulled pork

Alexandra Zazzis recept som maken har gjort om lite...
Samt gjorde eget pitabröd till.

Pulled pork South Carolina style

  • 2 kg fläskkarrè i bit

Rub

  • 1 msk salt
  • 0,5 msk grovt malen svartpeppar
  • 1 msk mörkt moscovado socker eller brun farin
  • 0,5 msk rörsocker
  • 1 msk spiskummin, malen
  • 1 msk chilipulver
  • 1-2 tsk cayennepeppar
  • 2 msk paprika pulver

Att servera till:

       BBQ sås

  • 1 dl passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk chilipulver
  • 1 chili, spansk peppar eller liknande, styrka efter smak, finhackas
  • 0,5 tsk sellerifrön, krossas
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk matolja
  • 1 msk mörk sirap eller lönnsirap
  • 2 tsk liquid smoke essens, vi använde texas longhorns egna

Gör gärna så här:

Tag ut köttet att tempereras i rumstemperatur 1 timme innan du börjar.

Rub
Blanda samman kryddorna och gnid in i köttet. 

I rökgrill eller liknande
Lägg in köttet och tillaga 6-8 timmar på 80 grader, servera med såsen, coleslaw och brödet.

I vanlig ugn, lite pyssligare men värt mödan
Gör dubbelt av BBQ såsen, ge de kryddade köttet lite lätt stekyta i panna med lite matolja.
Lägg in i en tjock emaljgryta med lock, häll över en sats av BBQ såsen och ställ in ugn med lock i 10 timmar på 90 grader, kontrollera efter några timmar och pensla runt köttsafterna och såsen. Vill du låta den gå över natten sänk värmen till 70 grader och häll på 2 dl vatten, sätt på tätt slutande lock så sköter den sig själv.

Sås
Rosta alla de torra kryddorna i en panna några minuter, rör i matolja och tomatpuré och värm ytterligare några minuter.
Rör i resten av ingredienserna och låt sjuda 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev. socker. Vi åt med egengjorda pitabröd och grönsaker till.