Skapar kategorier

Inser att en blogg som man skriver i om olika maträtter, bakverk mm lätt blir rörig utan kategorier. Påbörjade uppgiften att skapa ett system nu ikväll men inser att jag inte hinner klart. Efter en så gott som sömnlös natt så blir det snart sängen för mig för att sedan jobba imorgon igen.
På torsdag och fredag är jag ledig och det ser jag fram emot det behöver jag och barnen.
Helgen gick fort dels hade vi vänner på middag men sen firade jag och mannen våran bröllopsdag plus att jag var oerhört trött och är det fortvarande. beror kanske lite på omställningen nu när det blir mörkare ute det känns verkligen, det är mörkt när man åker till jobbet och mörkt när man kommer hem igen.
Många tända ljus blir det den här årstiden och mycket thédrickande!
 

Nyttig banan och avocado smothie

Uppgriskande och god smothies som jag gjorde efter vad jag har hemma nu ikväll!
1avocado
1banan
lite riven ingefära
2dl juice gärna med flera smaker i
½dl grekisk eller turkisk yoghurt
½dl honung
Kör allt i en blender och servera!
 

Tarte tatin

I fredags överaskade mannen med en tarte tatin
tack vare hela sverige bakar så visste jag vad det var för något-
en underbart god äppelkaka som från början var misslyckad!
 
Receptet kommer från recept.nu
 
4portioner tar ca 1timme att göra
 
Ingredienser:
 
1tsk kanel
1.5 dl råsocker
50 g smör
5 st Fasta äpplen, skalade, urkärnade och skurna i 4 klyftor, 
3 st ark frysta smördegsplattor

Gör så här

1. Ställ en ugnstålig stekpanna på medelvärme och smält smör, kanel och socker tills det får en gyllenbrun färg.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Lägg äppelklyftorna i pannan och stek dem i 10-15 minuter eller tills äpplena blir gyllene och sockret karamelliseras.

4. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta så att den blir lite större än stekpannan. Lyft pannan från värmen och lägg snabbt degen över äpplena och stoppa in degen runt kanterna.

5. Ställ pannan i ugnen och grädda den i 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter tills degen är frasig och gyllene.

6. Tag ut stekpannan ur ugnen och lossa med en kniv runt kanten på tarten.

7. Lägg ett stort ugnsfast uppläggningsfat upp och ner ovanpå stekpannan och vänd snabbt pannan och fatet så att tarten hamnar på fatet.

8. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.