Kolabullar
50 g jäst
2 dl mjölk
8-9 dl mjöl
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 ägg
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och häll den i bunken. Rör jästen tills den löst sig. Tillsätt 4 dl av mjölet och arbeta ihop till en lös deg. Låt stå och jäsa i 30 min.
Fyllning:
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk smör
en nypa salt
Gör såhär:
Koka kolablandningen i kastrull tills den känns lagom seg, ca 15 min. Ställ åt sidan och låt svalna.
Rör i smöret och saltet.
Tillsätt resten av mjölet, det mjuka smöret, ägg och socker. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Ta upp degen dela den i 2 delar, rulla ut till två längder. Dela varje del i 15 delar. Platta ut varje del lätt, fyll dem med fyllningen och nyp ihop degen . Lägg bullarna i aluminiumform med skarven nedåt. Låt bullarna jäsa i ca 45 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över råsocker. Grädda i 8-10 min i 225 grader. Pudra florsocker över innan servering!
